JQG Pink bag Challenge 2020

Pink Bag Challenge 2020

This Challenge is about stretching your creativity.  Those zips and decorations! Doreen Crause must have giggled putting these bags together and we hope she has tickled your funny bone when you unpacked them. This was very serious fun creativity. 

The entries are in NO specific order.

Cauliflower Protea Cushion – Alet Davy

I wanted to make something with a protea ( magazine page) theme. The protea image was stitched like a drawing, on the background which incorporated the other pieces from the bag.

Sakkies vir ‘n boer se vrou – Amanda Diederiks

Twee sakkies wat elk in n groot sak vir n boer se vrou gaan. (Dit vorm deel van ons liefdadigheidsprojek). Die ingeslote artikelgaan oor die dek van n tafel vir n middagete buite.’Dek jou tafel met. Wat jy het en kan gebruik uit die natuur. Die vroue op plase is n goeie voorbeeld van die toepassing van die beginsel. Daarom dat ek besluit het om vir hul die meerdoelige sakkies te maak.

The Cat in a Hat on a Mat! – Ro Benn

The first thing that struck me when I saw my magazine page was the colours! I just love blues and yellows together. Those tones of aqua and gold are too beautiful and I have a passion for cats, so I put them together and I had so much fun. Thank you for the challenge.

My Pinpoint Staff – Carin Scheepers

Ek het begin van lockdown eendag in ons bospaadjie gaan stap. Na die 2de spinnerak waardeur ek is, het ek ‘n droeë boomwortel opgetel en voor my rond geswaai om die spinnerakke uit die pad te kry. Ek het besluit om die ‘stok’ te hou en toe ek met my ‘Pink Bag’ projek wil begin en ek sien die poppie en lees Pinpoint & ‘Prins Albert’ en sien ‘n foto met palms en water waar rus kan wees, het ek geweet wat ek wil doen, want net soos kreatiewe denke en kwiltwerk my geestes gesondheid vertroos en verkwik, weet ek my Skepper se stok en (Pinpoint) staf, stap daagliks saam met my op my paadjie …… na waters waar rus is!!!!

Sou jy inzoom op die Afrika kaart, is Prins Albert die rooi kolletjie (kraletjie) op die kaart. Geinspireer deur die rooi ‘kolletjie’ op die tydskrif blad se foto (lyk soos bank kussing 😀). Die Bruidspaar – hul lewes spiraal op en af en word inmekaar ingeweef met hul troupante wat ewig trou simboloseer. 8 items in die sakkie is gebruik.

Bruilofsfees se Sterre Sakkie – Elsabe Kruger

Die items wat ek in my bruin sakkie gekry het, was vir my vreemd en daarom die vreemde kleur kombinasie. Maroon en geel knope! Die prentjie het gepraat van n bruilofs fees en sterre. Ek het toe n eenvoudige ster gemaak en het 7 van die sakkie se inhoud gebruik om hierdie sakkie te maak.

Mallemeule Heupsakkie – Judy Langhout

My inspirasie vir die “pink bag” projek was die volgende woorde in my tydskrif bladsy wat ek saam ontvang het: – 1. Meule – 2. Dutch – 3. Mills(Paul) Toe ek 2 en 3 ook in die artikel lees het ek geweet dat my projek iets met ‘n meule moes wees. Ook wou ek iets maak wat bruikbaar sou wees. So is die idee vir ‘n heupsakkie (“hipster”) gebore!!! Dankie vir jul insette om ons lede te inspireer en ons aan te spoor om buite ons boksies te moet gaan dink.

Yes, it’s another bag! – Lynette du Toit

Inspiration: A project bag can be used ‘indoor and outdoor’.

Thanks for a fun challenge.

Onderbaadjie met bypassende Covid-19 masker – Magda Swanepoel

Die blomme veral die agapantus, was my inspirasie en Pretoria is nou een groot blomtuin.
Ek het al tien items in die sakkie gebruik om ‘n onderbaadjie en masker aanmekaar te las met geblomde lappies. Op die denim sypante is agapantus vryhand geborduur en met verf, knope, krale, sequence en rourand appliek versier. Op die agter- en voorpante is dieselfde tegnieke bo-oor die laslappies gebruik. Die “braid” is gebruik vir die agterste bandjie. Die wit borduurkant is gekleur om die lussies vir die knope te maak en die binnesakkie mee te versier. Die zig zag braid is ook gekleur om by die blommekleure te pas.
Die onderbaadjie het batting in en is op die lasnate deurgestik. Die voering is laaste ingewerk.

Peace, Harmony, and Togetherness during times of uncertainty – Dagmara du Plessis

Pure Bliss – Erla Cilliers

The picture that was in my bag was this awesome serene scene of deck chairs looking over the sea. This reminded me of a lot of carefree sea holidays with mornings on the beach with lots of activity, just to lazily wind down in the afternoons, overlooking the sea.

I used seven of the items in my bag if one includes the picture.

Touchpoints

  • I chose a light grey background as I interpreted the picture as that overall shade.
  • The fold of the shutters, which is triangular, inspired me to choose the specific fabric for the umbrellas. I repeated the concept with the decorative stitching on the quilt border.
  • One of the fabrics in the bag had circles on, which worked beautifully as a beach ball.
  • The dark blue and white border resembles the blue and white towel on the deck chair.
  • Finally, I had to also consider the sea in the picture, therefore I chose the reverse C quilt design for the background, which makes one think of waves.
  • The zinger in the quilt is the very happy flip flop, with some innovative use of the zip in the bag.

Genie in the Bag – Tracy Jackson

I wanted to make something useful as well as beautiful for this challenge. When I opened my Pink Bag and saw the zip, my mind immediately saw a bag in the making. I chose the solid shape of the teardrop from the inspiration page and combined it with other bold shapes for the little quilt which makes up the back of the bag. The vinyl on the front of the bag is for practical purposes in order to see which project is contained in the bag at any given time.
1 – items received in Pink Bag.
2 – inspiration page
3 – front of the project bag
4 – back of project bag (the little quilt)
5 – some detail from the quilt which is machine quilted and hand embellished.

Into the Blue – Wilna Potgieter

Magazine page and bag content

In my bag, I had a photo of a holiday house on the Spanish island of Mallorca. I decided to use that as a design for a wall hanging because we are currently locked down and cannot travel overseas for any sort of holiday. So this is a “dream view” from my imaginary holiday house somewhere on a sunny coast.

The rest of the ingredients in the bag included a 3-piece fabric (of which I used 2 pieces) with roses and birds.
3 Buttons – not used
Piece of fake animal fur – not used
Blue zip – that I used at my windows
Orange lace – used for curtains
Piece of ribbon with round bling circle – that became the pillows on my beach-chairs
Applique boy – used in the garden picking flowers.

Total of bag used: 6 items

I used lace on the outside border to give it a “framed” look and it adds to the Spanish-ish theme. A more close-up of the chairs to see the “bling” cushions and detail on the wood and chair cover. It was fun to make the curtains to give the impression of curtains blowing in the wind and to make the outside covers for the windows from the zip. I had to cut the zip into 4 pieces for the windows and sliding door that leads to the pool deck.

Now, before you go through to the voting page, please note the NAMES of the quilts you want to vote for:

  • Best Inspiration Interpretation,
  • Best Workmanship and
  • Most Creative
  • and if we have a tie in any of the categories above, there is also a fourth category for the “Best liked item”,

Voting is now closed.

The results can be seen HERE

Share:

Related Articles